Reddit, Bir Sosyal Medya Platformu Olarak Neden Bu Denli Seviliyor?

Reddit, Bir Sosyal Medya Platformu Olarak Neden Bu Denli Seviliyor?

İnternet, hem eğlenmek hem de sosyalleşmek için bize pek çok seçenek sunuyor. Eğlenmek için 7Slots gibi sitelerdeki oyunları deneyebiliriz, sosyalleşmek içinse bu amaçla kurulmuş pek çok platforma katılmamız mümkün. Bunlar arasında Reddit, hem tasarımı hem de kullanımı bakımından diğerlerinden oldukça farklı ve bu kullanıcı kitlesi için de geçerli: Diğer sosyal medya platformlarına kıyasla daha sadık bir kitlesi bulunuyor ve daha çok seviliyor. Peki, bunun nedenleri neler? Aşağıda, Reddit’i farklı kılan ve popülerliğine katkıda bulunan özelliklerinden bahsediyoruz. 

Reddit Anonimlik İçin Tasarlanmış Bir Platform

Sosyal medya platformları, neredeyse daima kaydolmak ve yeni bir hesap yaratmak için adınız, doğum gününüz, iletişim numaralarınız gibi kişisel bilgileri talep eder. Bazen bunlardan daha fazlasını göndermeniz bile gerekebilir, özellikle de “onaylı” bir hesap istiyorsanız. Sorun şu ki, bu platform bir siber saldırıya uğrayabilir ve bilgisayar korsanları bu bilgilere erişerek kimliğinizi çalabilir veya dolandırıcılık yapabilir. 

Reddit ise daha farklıdır: Kullanıcılar, kendileriyle ilgili hiçbir bilgi vermek zorunda kalmadan kaydolabilir ve platformdan yararlanabilirler. Bir kullanıcı adı, şifre ve e-posta adresi dışında, Reddit’e hiçbir bilgi vermeniz gerekmez. Aynı şekilde, diğer kullanıcılarla etkileşime geçmek için de bunlara ihtiyaç yoktur.

Kullanıcı Geri Bildirimleri Önem Taşıyor

Reddit, kullanıcılarının geri bildirimlerinin en çok önem taşıdığı sosyal medya platformlarından biridir. Aşağıda izah edeceğimiz olumlu ve olumsuz oy sistemi ile insanların sadece neleri beğendiğini değil, neleri beğenmediğini de tam zamanında ve doğru bir şekilde tespit edebilir. Reddit, kullanıcıları tarafından sağlanan bu geri bildirimleri kullanarak milyonlarca gönderiyi hızla gözden geçirebilir ve değer taşıyan içeriği ön plana çıkarabilir. 

Twitter veya Instagram gibi sosyal medya platformlarında ise yalnızca kullanıcıların neyi beğendiğini gösteren basit diğer tüm platformların “promosyonlu” içerik sistemi nedeniyle, beğenilen değil, ödeme yapılan içerikler ön plana çıkarılır. Neyin değerli olduğuna (ve olmadığına) kullanıcılar değil, reklam verenler karar verir. Reddit ise bu iş için doğrudan kullanıcı geri bildirimlerini kullanmaktadır.

İçeriğe Dayalı Sosyal Güvenilirlik

Diğer sosyal medya platformlarında, bir içeriğin ne kadar güvenilir olduğunu belirlemek için farklı faktörler dikkate alınır ve takipçi sayısı, paylaşım oranı, izlenme sayısı gibi kriterler kullanılır. Reddit ise, Karma sistemini kullanmaktadır. Her kullanıcının bir Karma puanı vardır ve bu puan, bir kişinin gönderileri ve yorumlarına aldığı toplam olumsuz oyların toplam olumlu oylardan çıkarılmasıyla hesaplanır. Basitçe izah edecek olursak:

  • Diğer kullanıcılar, bir gönderi veya yorumu beğenirse yukarı ok tuşuna tıklarlar. Bu, o gönderiyi/yorumu üst sıralara çıkarır ve ilgili kullanıcının karma puanını yükseltir. 
  • Bir gönderi veya yorum beğenilmezse aşağı ok tuşuna tıklamak da mümkündür. Bu, o gönderi veya yorumu alt sıralara indirir (hatta bir noktadan sonra tamamen görünmez yapabilir) ve ilgili kullanıcının karma puanını düşürür. 

Takipçi sayılarına, beğenilere veya izlenme sayılarına göre değerlendirme yapan platformların temel sorunu, bunların hepsinin manipüle edilebilmesidir. Örneğin, cüzi bir fiyata 1.000 adet takipçi satın alabilirsiniz. Reddit’in Karma derecelendirme sistemini kötüye kullanmak ise çok daha zordur ve hatta çoğunlukla mümkün değildir, zira Karma puanınızı nasıl elde ettiğinizi gösteren gönderi geçmişiniz herkese açıktır. Yani aniden 1.000 adet olumlu oy alırsanız, bunun bir manipülasyon olduğu açıkça görülebilir.

Her Niş İçin Güçlü Bir Topluluk

Reddit, kullanıcıların sorularını, düşüncelerini, görüşlerini ve deneyimlerini paylaşmak için bir araya geldikleri bir platformdur. Bu insanlardan bazıları politika gibi ciddi konuları tartışmak, bazıları ise sevimli kedi resimleri paylaşmak ister. Akıllıca tasarlanmış dizin sistemi, yani subreddit’ler sayesinde bu iki farklı kullanıcı grubu bir araya gelmek zorunda değildir, herkes kendine ait bağımsız bir alanda paylaşım yapabilir.  Reddit, ortak ilgi alanlarınıza göre dünyanın her yerinden insanlarla etkileşim kurmanızı kolaylaştırır. Ayrıca anonim hesap sistemi sayesinde, paylaşım yapmak (veya tartışmak) daha kolay hale gelir. 

Örneğin, nadir görülen hastalık araştırmaları ve gen temelli yaklaşım tedavileri ile ilgili bir subreddit bile bulabilirsiniz. Burada konu hakkında çalışmalar yapan profesyonellere ulaşabilir ve aklınızdaki soruları sorabilirsiniz. Nadir hastalıklarla mücadele eden Reddit kullanıcıları bile kendi deneyimlerini paylaşabilecekleri ve durumları hakkında farkındalık yaratabilecekleri bir platforma sahip olabilir. Diğer sosyal medya platformları, bu denli bir özgürlük sunamamaktadır. 

Denetleme Standartları

Moderatörler (veya kısaca modlar), çevrimiçi toplulukların sivil liderleri olarak düşünülür. Reddit’te binlerce moderatör vardır ve milyonlarca kullanıcının deneyimini kontrol ederler. Reddit, taciz veya şiddeti teşvik eden gönderi gibi zararlı içeriğe karşı mücadele eden kendi yöneticilerine sahiptir ancak sayıları çok azdır ve milyonlarca gönderi ile başa çıkmaları mümkün değildir. Bu nedenle, moderasyon, genel olarak her topluluğun (subreddit’in) kendi yöneticileri tarafından yapılır. Bu bağlamda, her topluluğun kendi özel içerik standartları olabilir. 

Reddit, alt dizinlerini yönetmek için merkezi olmayan bir yaklaşım kullanır ve her topluluk yöneticisinin ilgili gruba uygulanacak kuralları oluşturmasına izin verir. Örneğin, bir moderatör toksik kullanıcıları banlayabilir veya o subreddit’in konusuyla ilgisi olmayan gönderileri kaldırabilir. Bu merkeziyetçi olmayan yaklaşım, genel olarak platformun bütününün Reddit politikalarına uygun kalmasını sağlar ve oldukça etkilidir.

Teknolojiyle İlgili Yardım Almak Çok Kolaydır

Teknolojiyle ilgili için diğer sosyal medya platformlarında da yardım alabilirsiniz, ancak bunu Reddit’te yapmak çok daha kolay olacaktır. Alt dizinler, yani subreddit’ler belirli bir nişe odaklandığından, tam olarak sorunuzun cevabını içeren bir dizine katılıp problemi daha kolay ve hızlı şekilde çözebilirsiniz. Örneğin, iPhone 12 ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, basitçe r/iphone dizinini kullanabilirsiniz. Hatta Apple’ın resmi destek ekibini bile bu dizinde bulabilirsiniz. Bu, tahmin edebileceğiniz gibi teknoloji dışı konularda yardım almak için de geçerlidir. 

Daha Az Reklam Görürsünüz

Reklamlar, birçok sosyal medya platformunun gelir elde etmesinin temel yoludur, ancak bazen çok abartılı olabilirler. Reddit de kendi sitesinde reklam gösterir, ancak benzeri platformlara kıyasla bunların sayısı çok daha azdır. Reddit’te gördüğünüz içeriğin çoğu kullanıcı tarafından oluşturulmuş ve ilgi alanlarınızla daha alakalı olacaktır. Sonuç olarak, daha az reklam içeren daha tatmin edici bir deneyim elde edebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares